..........- Hvor er vi? - Her: 54 grader 24,2 nord, 56 gr. 56,182 vest. Vi bli'r herude på det dybe til den byge driver over. Hold udkig efter kastevinde og williwaws!
..........I ved, en hvid le af af luft der farer hen over vandet, siger Ted. Buster studerer kysten i kikkert: - Grus,.grus. Dén ø dér er RUN BY GUESS.

..........Karl Frederik ser kritisk på et laset, plettet kort fra 1734: - Oumamock'erne her har de Hvidbjørne, der tegnede kortet, sikkert selv mødt.
..........- Tip-tip-tip-tip-tip-tipolderne fik det i 1612 af De Hvide, som betaling for fyrre kasser te. Tres pund i hver, siger Alma.

..........
Sorternes Beaufort skala page down - Orkan, Hurricane (en.), Hurrikani (fi.), Ouragan (fra.) - i North Pacific: Typhon.
,


.............Nå, (scene 2) næste morgen
En udtryk på CREE blev brugt af en amer. hjerneforsker i 1949 ved en kongres om neurale netværk, dengang et spritnyt begreb, se evt dialog og note Q/S KEKAWAV

Sorterne®s Nordatlanten

Illus.6: "Hurricane, c'est Kiwitin... en Cree..." udgik 1.8.2022


Orkan, engelsk Hurricane, finsk Hurrikanni, fransk Ouragan, men græsk Tyfónas som i North Pacific: Typhon.


Bemærkning om vort natursyns oprindelse: Bjørne på sortbamse.dk deler det natursyn, forfatteren TOM A. HAWK fremlagde i bogen DA SKOVEN HÆVNEDE SIG. Problemet er at ingen ved, hvad der står i den. Den ses på et billede i Walt Disney's Anders And & Co. Nr. 13, 18. juni 1957. Rip, Rap og Rup læser den og meddeler Anders, at Tom A. Hawk mener, Naturen er større end os, hvilket vil sige, at vi ikke skal regne med at kunne regere med den, som det passer os.

Q/S Sorteland samler saltprøver i Davis Strædet [De jagter jo ikke makreller i andre bjørnes vande, vel]. Det kan få betydning for deres forsøg med komethalesuppe, desuden er det en national tradition: I 1865 fandt marinebiologen Georg Forchhammer 27 stoffer i vandprøver fra forskellige havområder... [Salt i ren form:. NaCl, natriumklorid]. Ud over klor, ilt og brint, er natrium det mest udbredte grundstof i havvand, skrev han, [//ioc.unesco.org en knivspids salt].

Andre stoffer var svovlsyre, soda, potaske, kalk og magnesium og små men målelige mængde silicium, fosforsyre, kulsyre og jernoxid. Forchammers tabeller blev brugt indtil 1902, da oceanografen Martin Knudsen opstillede en målestandard for Nordatlanten, som andre kalibrerede efter og brugte som sammenligningsgrundlag for havvands saltholdighed i andre dele af verdenshavene.

- Mon det er godt makrelvand her?

- Ja. Når en sort bjørn bli'r stor, har den spist et ton makrel i tomat. Det er kun leverpostej vi er vildere med.

- Ta' nu og koncentrer jer...! Dernede, små to hundrede sømil sydpå har I Belleisle, Saint Lawrence, og det de første kolonister fra Azorerne kaldte Golfo Qoadrato, Storm [no]Hist.tidsskr.s.389 Farvand 50 Nord+. Hvide bjørne, iskoldt ect. Terra Bacalao iflg. Gaspar Corte Real anno 1500. [se evt. HOME/Vi kom først, Newfoundland 1472]Om vindhastigheder: Se menu/ Flyvevejr - og menu/ Fregat, lugger, beaufort og brigantine

seneste review og grafik ændr. 10.10.2022

Sorterne® -- alle rettigheder fotografer og Steen Siebken PatVR200503916