SORTERNES JULESPORT

At gøre Kaptajn Carlsen fra FLYING ENTERPRISE kunsten efter:

At nå helskindet op på broen og i læ med den sidste proviant, en stor amerikansk Christmas Cake, når skibet næsten er brækket og Atlanterhavets bølger otte meter.

Carlsen begyndte turen med at stikke armen gennem hullet i kagen, så han fik begge hænder fri. [Uddrag: Trykt interview, Kurt Carlsen til Gunnar Nu-Hansen. Januar 1952]



INGREDIENSER OG OPSKRIFT

(Marian Siebkens forbedrede "Dundee Cake" - Opskriften passer til en 2,5 liters randform - Opskriften er lidt ændret dec. 2014: Frugtmængden sat 25 % mindre, bagetiden kan nedsættes til 1 1/4 time, så kagens overflade ikke så let branke.)

Alle varer er økologiske: 200 gram mel, 200 gram smør, 200 gram rørsukker, 4 store æg. - 100 gram smuttede mandler - som hakkes og blendes til fint mel - 75 gram lyse rosiner - 75 gram mørke - 75 gram korender - 75 gram tørrede tranebær - 75 gram fint hakket sukat - 40 gram fint hakket pomerans - 75 gram syltede kirsebær, som også hakkes.

Saft og revet skal af en STOR citron - og 6 tsk bagepulver.

10 spiseskefulde brandy*) - nemlig 5 nu, og siden 5 til, se nederst.

*)spiritus destilleret på vin gi'r en bedre overflade på kirsebærrene (end whisky som tidl. anvendt)

FREMGANGSMÅDE

DAG 1: Sukat, pomerans, rosiner, tranebær, kirsebær, citron- og appelsinskal fyldes i en egnet kølebeholder og overhældes med 5 spsk cognac.

DAG 3: Citronsaften hældes i frugten. Mandlerne hakkes og blendes til fint mel Som blandes i hvedemelet sammen med bagepulver. Smør og rørsukker piskes m. elpisker i 5 minutter. Æggene kommes i 1 af gangen, pisk grundigt mellem hvert æg.

Halvdelen af melblandingen vendes i frugten, derpå halvdelen af smørcremen.
Bland det godt. Kom skiftevis mel og smørcreme i.

Dejen hældes i en 2,5 liter randform. Sæt den i ovnen på næstnederste rille.

Bag kagen ved 170 grader i 1 1/4time. Prik i kagen med en strikkepind: Når der ikke hænger noget ved, er den bagt.

Når kagen er kølet af hældes de sidste 5 spsk brandy nænsomt ud overalt. Først når den er helt kold, pakkes den ind og gemmes.



GOD JUL OG VELBEKOMME

Når talen falder på Carlsen og Flying Enterprise spørger nogle måske: Var der ikke noget med han havde en hemmelig last? Som blev hentet op efter skibet sank? - Jo, en del af lasten bestod af nogle hundrede tons zirconium, et stof, der dengang blev anvendt til at dæmpe atomarer processer, - og kun blev produceret i Vesttyskland.

Danske filmfolk og dykkere undersøgte sagen, - men svaret kom fra en ældre dansk ingeniør med en god hukommelse. Se link for detaljer og andre relevante websites.


Her ses nogle af de nævnte sager... Nå, ja, vaniljestængerne er til ris a la manden og kvædegelén til stegen, men ellers...


http://steensiebken.dk/ Old promise to an englishman.html - angående lasten af zirconium

Andre trykte danske kilder: 1952: Illustrationsforlaget, Kaptajn Carlsen, Billedreportage - og samme år, Mogens Kofoed Hansen: Kaptajn Carlsen.

Kurt Carlsen begyndte sin karriere som yngstemand på skonnerten ERNA af Vejle. Han var værnepligtig på den daværende Hvidbjørnen; i Amerika i april 1940 med et Lauritzenskib, men sejlede siden for rederiet Isbrandtsen.


Sorterne® - alle rettigheder: Fotograferne og Steen Siebken. PatVR200503916 - HOME.sortbamse.dk.