FODBOLDEN - principskitse af en tanke.

Ted siger ICM: Idealised Cognitive Model. - Nam og Sic, de to hvide, siger ”kognitiv struktur”. Men her ved Almas havefest er der selvfølgelig ingen sure miner over den slags.

 

Ted udfordrede sidste år Nam og Sic til at afgøre sagen på kridtkårde. Og fik en hvid streg på maven, som tilsyneladende ikke kan gå af. Han er ude og prøve med benzin igen.

De sorte felter er ens egne fysiske erfaringer.

 

De hvide felter er ”fremmed arbejde”, alt det vi får ind som sprog, billeder, tal og musik. Data, der har gjort turen gennem underleverandørernes bevidsthed før vi fik dem.

 

Jo flere sorte, jo mere greb i virkeligheden. Alma har tegnet fodbolden. Vennerne er troppet op for at få den præsenteret og nyde et par æblemost.

 

Hej, Alma, hvordan fik du den idé? siger Sic, ham den hvide med snuden til venstre. Alma svarer: - Sorte felter er dem der er mindst af. Ligheden er oplagt.

Hvad laver I to for tiden? Siger Nam, den hvide med snuden til højre. - Rådgivende skattejægere, siger Bleu.og Mørkerøde sejt: - Men de fleste aner jo ikke, hvad der er op og ned på en spade. Studerer I stadig Ciceros Taler mod Catilina? - Ja-ja-da, nikker Nam.

.

 

  

Der kommer Ted! Nå, gik den af, den streg?

Nej! Glem det.

Kom med ind i riddersalen og se Sorte Ursebellos kort over øen de fandt i Stillehavet.

Alle den slags billeder og forklaringer om større eller mindre dele af virkeligheden kalder fagfolk for "repræsentationer", de repræsenterer noget. Hvis Ursebellos kort så IKKE viser den øs kystlinie som den er eller i det mindste var, ville nogen få en grim overraskelse. Var der sorte felter, altså personlig erfaring nok i Ursebellos "fodbold", hans viden om den ø? Det er det afgørende spørgsmål til enhver repræsentation, vi står over for.

"They harbour illusions!" vil Humeanerne sige om helt hvide "fodbolde". - Humeans er en international betegnelse for højere pattedyr, der studerer værker af den skotske filosof, David Hume, 1711 -1776.

I GÅSEJAGT behandles Sorternes One-line Edition af Hume´s hovedværk, Treatise (se litt.):

Hvor fantasien ikke rækker, dur kun en Demonstration!


 

 

 

Hvad er det så, der gør os bjørne i stand til at tænke abstrakt som de eneste dyr i verden?

 

Evnen til som små at danne indre billeder af vores oplevelser. Først senere kommer der ord på.
Når vi kan sætte ord på vores huskefilm, har vi lært hvad en erfaring er.

 

Når vi kan kombinere erfaringer gør vi opdagelser og erkendelser.

 

Disse første ”indre kinæstetiske billeder” bygger sandsynligvis, siger psykolingvistikeren George Lakoff, på et sæt ”basis-fornemmelser”: Fx: rum, sti, kraft, balance, op-ned, frem-tilbage, del-hel, midte-kant.
Disse røde rør er en skulptur i Almas have.

Hjernetrekanten kalder Alma den.

 

Hjernetrekanten viser hjerne, miljø og adfærd hænge sammen i en dynamisk trekant. Påvirkninger fra et hjørne går hele vejen rundt. Indtager en bjørn gift, bliver den sær, dens adfærd påvirker måske igen dens miljø på en mindre smart måde. Osv. Nedenunder er et dobbeltsidet nærbillede af hjerneceller, neuroner, der er rettet ud, så de bedre kan ses. Neuroner ender i synapserne. I nærbillede ville disse ligne små poter. Kontakten mellem neuronerne sluttes når der overføres signalstoffer mellem to poter fra to forskellige neuroner. ,,,, ,,,,, ,,,,, ,, ,,,,,,, ,,,,, ,, ,,VI - kognition og psykolingvistik - externt link (amer): en.wikiversity.org/wiki/Psycholinguistics, History and Major Theories 

LITT.: anvendt:

Women, Fire and Dangerous Things. George Lakoff. 1993. Spec. pag. 266-281.

Biological Aspects of Behaviour. Ed. Daniel Kimble & Andrew M. Colman. 1996.

Walt Disney´s: Onkel Joakims Penge i Fare. Solohefte 1952 og 1978. Citat fra indledningen:

"I Året 1752 sank Fregatten Guldgåsen på Rejse fra Bergen til Gibraltar..."

David Hume: Treatise On Human Nature, 1739: ( Her T. 1.3.7 demonstration + note og T. 1.3.14 (associationsprincip)

Hume er næsten herostratisk berømt for at skabe problemer af typen: When I look into myself I see no such thing as "A Self". Hans arbejde viser højere nutids-pattedyr, hvorfor vi opfandt begreber - værktøjer - som
IKKE lå inden for basis- dvs. krops- erfaringens rækkevidde så som ALTER-EGO, SELVET, JEG'ET.. ect. Vi manglede tanke-bolde, "multiværktøjer".


Sorterne® - alle rettigheder: Fotograferne og Steen Siebken. PatVR200503916 - last review 26 sep. 2021